مقالات طب سنتی و گیاهان دارویی

مقالات طب سنتی و درمان های گیاهی و خانگی بیماری ها با داروهای گیاهی

مقالات طب سنتی و گیاهان دارویی

مقالات طب سنتی و درمان های گیاهی و خانگی بیماری ها با داروهای گیاهی

رژیم غذایی سالم شامل چه خوراکی‌هایی می‌شود؟

این روزها همه به دنبال داشتن زندگی بهتر و افزایش کیفیت آن هستند. شاید بتوان گفت اولین شرط برای تحقق این خواسته، داشتن بدن سالم است. از طرفی برای داشتن بدن سالم باید حواس‌مان به چیزهایی که می‌خوریم باشد. باید یک سری مواد غذایی ضروری را حتما مصرف کنیم و در مقابل مصرف مواد غذایی کم‌ارزش را به حداقل برسانیم. به‌عبارتی باید تغذیه‌مان را اصلاح کنیم و رژیم غذایی فعلی‌مان را به یک رژیم غذایی سالم و متعادل تغییر بدهیم. در این مقاله قصد داریم در همین زمینه به شما کمک کنیم. پس اگر به بدن و کیفیت زندگی خود اهمیت می‌دهید، ادامه‌ی این مقاله را هم بخوانید.

 


حتما بخوانید: رژیم لاغری یک هفته ای؛ چگونه در یک هفته ۴٫۵ کیلوگرم وزن کم کنیم؟

رژیم غذایی سالم چیست؟

رژیم غذایی سالم، رژیمی است که حاوی مواد مغذی لازم برای درست کار کردن بدن است. برای داشتن تغذیه‌ی مناسب، باید بیشتر کالری روزانه‌ی خود را از مواد زیر دریافت کنید:

  • میوه‌های تازه؛
  • سبزیجات تازه؛
  • غلات کامل؛
  • حبوبات؛
  • آجیل؛
  • پروتئین بدون چربی.

حتما بخوانید: همه چیز درباره رژیم مدیترانه‌ ای

رژیم غذایی سالم چیست؟

کالری چیست؟

میزان کالری یک غذا به معنی میزان انرژی ذخیره شده در آن است. بدن شما از کالری برای راه رفتن، فکر کردن، نفس کشیدن و کارهای دیگر استفاده می‌کند. هرکس برای حفظ وزن خود، نیاز دارد که روزانه حدودا ۲۰۰۰ کالری دریافت کند.

البته میزان دقیق کالری مورد نیاز هرکس به سن، جنسیت و فعالیت بدنی بستگی دارد. معمولا مردان نسبت به زنان، و کسانی که ورزش می‌کنند هم نسبت به بقیه به کالری بیشتری نیاز دارند.

میزان کالری مصرفی از اهمیت زیادی برخوردار است. باید مصرف مواد «بی کالری» یا موادی که ارزش غذایی کمی دارند (مثل قندها و چربی‌های جامد) را به حداقل رساند.

چرا داشتن رژیم غذایی مناسب مهم است؟

اندام‌ها و بافت‌های بدن برای درست کار کردن نیاز به تغذیه‌ مناسب دارند. در غیر این‌صورت بدن بیشتر مستعد بیماری، عفونت، خستگی و عملکرد ضعیف می‌شود. بچه‌هایی که سوء‌ِتغذیه و رژیم غذایی ناسالم دارند مشکلات رشدی و عملکرد تحصیلی ضعیفی دارند. از اثرات دیگر رژیم غذایی ناسالم می‌توان به دیابت، چاقی،بیماری‌های قلبی و سرطان اشاره کرد.

چرا داشتن رژیم غذایی سالم مهم است؟

چطور رژیم غذایی سالم داشته باشیم

هسته‌ی رژیم غذایی مناسب را موادی تشکیل می‌دهند که قند و چربی کمی دارند، ولی سرشار از ویتامین، مواد معدنی و مواد مغذی دیگرند. گروه‌های غذایی زیر از بخش‌های ضروری یک رژیم غذایی سالم هستند.


حتما بخوانید: خواص ویتامین‌‌ ها و مواد معدنی؛ از ویتامین A تا روی

میوه‌ها

میوه‌ها علاوه بر این‌که فایده زیادی برای بدن دارند، جزو تنقلات خوشمزه هم هستند. سعی کنید همیشه میو‌ه‌های فصل را بخورید؛ چون تازه‌اند و فایده بیشتری دارند.

سبزیجات

سبزیجات منبع اصلی ویتامین و مواد معدنی هستند. به‌طور کلی می‌توان گفت سبزیجاتی که برگ تیره‌ دارند (مثل اسفناج، کلم پیچ، لوبیا سبز، کلم بروکلی، کولارد سبز و برگ چغندر) مغذی‌تر هستند و در هر وعده‌ی غذایی می‌توانید از آنها استفاده کنید.

سبزیجات - رژیم غذایی سالم

غلات

امروزه آرد سفید بیشتر از فراورده‌های هر غلات دیگری مورد استفاده است. متأسفانه آرد سفیدِ تصفیه شده ارزش غذایی زیادی ندارد، چون طی فرایند تصفیه‌سازی پوست دانه‌ها جدا می‌شود؛ و این در حالی است که این قسمت بیشترین ارزش غذایی را دارد. بنابراین بهتر است به‌جای آرد سفید از غلات سبوس‌دار استفاده کنید.

پروتئین‌

گوشت و لوبیا منبع اصلی پروتئین هستند. پروتئین ماده‌ای ضروری برای رشد مغز و عضلات است. از گزینه‌های خوب برای دریافت پروتئین می‌توان به گوشت‌های کم‌چربی مثل مرغ و ماهی اشاره کرد. برای کم کردن میزان چربی و کلسترول گوشت، می‌توانید پوست و چربی‌های آن را جدا کنید. سلامت و تغذیه‌ی حیوانات روی سلامت گوشت‌شان تأثیر می‌گذارد، بنابراین سعی کنید گوشت حیوانات علف‌خواری را مصرف کنید که از سلامت تغذیه‌شان مطمئن هستید.

از منابع دیگر پروتئین می‌توان به فیبر، عدس، لوبیا، نخود فرنگی، بادام، دانه‌های آفتابگردان و گردو اشاره کرد. محصولات مبتنی بر سویا هم منابع خوبی برای پروتئین و جایگزین‌های سالمی برای گوشت هستند.

پروتئین‌ - رژیم غذایی سالم

لبنیات

محصولات لبنی حاوی کلسیم، ویتامین D و مواد مغذی و حیاتی دیگری هستند. البته این محصولات چربی زیادی هم دارند. بنابراین بهتر است از تکه‌های کوچک پنیر پرچرب، ماست و شیرهای کم‌چرب یا بدون چربی استفاده کرد. محصولات حاوی شیر گیاهی، مثل موادی که از سویا، تخم کتان و بادام تهیه شدند هم جایگزینی عالی برای محصولات لبنی گاوی هستند.


حتما بخوانید: چطور با تغذیه سالم، استرس را کاهش دهیم؟

روغن

روغن باید به میزان کمی مصرف شود و بهتر است چربی و قند کمی داشته باشد. می‌توانید به جای روغن‌های گیاهی چرب، از جایگزین‌هایی مثل روغن زیتون استفاده کنید. بهتر است غذاهای سرخ‌کردنی کمتر مصرف کنید چون فاقد ارزش غذایی و جزو غذاهای «کالری خالی» هستند.

روغن - رژیم غذایی سالم

مواردی که در بالا گفته شد، باید در رژیم غذایی گنجانده شوند. ولی برای داشتن رژیم غذایی سالم و وزن متعادل و مناسب، باید علاوه بر مصرف این مواد، مصرف مواد خاص دیگری را به حداقل برسانید. این مواد شامل الکل، غلات تصفیه‌شده، چربی‌های جامد، چربی‌های اشباع، چربی‌های ترانس، نمک و قند می‌شوند.

نکته‌ی آخر اینکه، بهتر است سؤالات خود را در زمینه‌ی تغییر رژیم غذایی یا تغییر وزن با یک متخصص تغذیه در میان بگذارید.

 

منبع: سایت چطور

درمان خانگی یبوست (درمان یبوست در طب سنتی)

یبوست چیست؟

در هنگام یبوست حرکات رودهای کم، نامنظم و به سختی انجام میگیرد و در نتیجه روده از مواد زائدی که در نتیجه عمل هضم ایجاد میشوند، تخلیه نمیگردد. یبوست سرچشمه بسیاری از امراض است و بسته به میزان شدت آن به سه نوع یبوست خفیف، شدید و مزمن تقسیم میشود. در یبوست خفیف اجابت مزاج هر دو تا سه روز یکبار انجام میگردد و زمانی که اجابت مزاج با فاصله بیش از سه روز باشد به آن یبوست شدید گفته میشود و در نوع یبوست مزمن، فرد مبتلا چندین سال درگیر موضوع بوده و سابقه یبوست در این فرد زیاد است و با کوچکترین تغییر حالتی از یبوست خفیف به شدید تبدیل میشود. برای همه انواع یبوست در طب سنتی درمانهایی ارائه شده است. برای آشنایی با راههای درمان خانگی یبوست در طب سنتی با ما همراه باشید.


درمان خانگی یبوست، طب سنتی، گیاهان دارویی، یبوست کودکان


نشانه‌ها و علایم یبوست چیست؟

برخی از مهمترین نشانهها و علایم ابتلا به یبوست عبارتند از:

  • احساس بی حالی، سر درد و افسردگی
  • بوی بد دهان و تنفس بدبو
  • زخم در دهان
  • جوشهای پوستی و اکنه
  • ناراحتیهای معده نظیر ترش کردن و سوزش معده
  • اختلال خواب
  • تجمع سموم در بدن
  • بالا رفتن فشار خون
  • تورم مفاصل
  • بی اشتهایی و بد طعم شدن دهان


دلایل و علت یبوست چیست؟

یبوست اغلب مواقع به علت به موقع دستشویی نرفتن ایجاد میشود. در نوزادان نیز یبوست از شیر خشک ناشی میشود و یا مادر یبوست دارد و به بچه منتقل میشود. برخی عوامل دیگر نیز در بروز یبوست نقش درند که موارد زیر را شامل میگردد:

  • عادتهای غذایی غلط و خوردن نامنظم غذا
  • مصرف کم مایعات، میوهها و سبزیها
  • مصرف زیاد چای، قهوه و خوردن نوشابههای الکلی
  • فشارهای عصبی مانند استرس و اضطراب و ذهن نگران و آشفته
  • عدم تحرک کافی
  • برخی بیماریها مانند کم کاری تیروئید، دیابت، بواسیر، پولیپ روده و ...
  • افزایش سن


درمان خانگی یبوست

راهکارهای زیر برای درمان یبوست توصیه میشود:

  • نوشیدن یک لیوان آب گرم اول صبح

اولین راه درمان خانگی یبوست نوشیدن یک لیوان آب گرم به همراه چند قطره آبلیموی تازه در اول صبح است. بعد از آن مدتی راه بروید. این آب حرکات دودی روده را تنظیم کرده و دستگاه گوارش را به حرکت می اندازد.

  • مصرف میوه، سبزی و غذاهای حاوی فیبر

مقدار زیادی سالاد و سبزیجات به رنگ سبز بخورید. فیبر موجود در میوه و سبزی برای درمان یبوست بسیار مفید است. سیب، موز رسیده، خربزه، پرتقال، انبه رسیده، انگور و گلابی میوه هایی هستند که دارای اثرات اشکار ملینی بوده و به درمان خانگی یبوست کمک میکنند. خوردن این میوهها به طور منظم شخص را از عملکرد نرم رودهها مطمئن میسازد.

  • شربت عسل

از دیگر راههای درمان یبوست خوردن یک لیوان کامل آب با یک قاشق عسل قبل از خواب است.

  • رازیانه

برای رفع یبوست یک قاشق چایخوری رازیانه را بو داده و با یک لیوان آب در هنگام خواب خورده شود. رازیانه بو داده به عنوان یک ملین خفیف عمل میکند.

  • انجیر خشک + بادام

انجیر خشک و بادام نیز برای درمان خانگی یبوست مزمن موثر است. به این منظور 2 تا 3 عدد انجیر خشک را با 2 تا 3 عدد بادام چند ساعت خیس کنید. سپس هسته انجیر را در آورده، پوست بادامها را نیز جدا کنید. آنا را با هم بکوبید و دو بار در روز همراه با عسل بخورید.

  • سبوس برنج

سبوس برنج و سبوس سایر غلات محتوی فیبر فراوان هستند و به عنوان یک درمان ساده و بی ضرر یبوستهایی که علت مشخصی ندارند مطرح میباشند.


درمان خانگی یبوست در طب سنتی

  1. خاکشیر: یکی از راهکارهای درمان یبوست در طب سنتی مصرف خاکشیر است. خوردن دو قاشق غذاخوری خاکشیر با یک لیوان آب گرم صبح و شب برای انواع مزاجها مناسب بوده و درمان مفیدی برای یبوستهای خفیف است.
  2. آب کله پاچه: برای درمان یبوست مزمن با طب سنتی استفاده از آب کله پاچه توصیه میشود. آب کله پاچه باعث افزایش رطوبت و دفع مواد زائد رودهها میگردد. به این منظور تا دو هفته روزی یکبار آب کله پاچه را بخورید تا اجابت مزاج عادی گردد.
  3. آب انجیر: خوردن آب انجیر نیز برای درمان یبوست بسیار موثر است. به این منظور 7 عدد انجیر را در آب خیس کرده و بعد از نیم ساعت شربت انجیر را بخورید. این شربت بسیار ملین بوده و برای رفع پوکی استخوان هم بسیار مفید است.
  4. روغن زیتون: زیتون و روغن آن خاصیت ملین داشته و برای درمان و رفع یبوست بسیار مفید هستند.
  5. روغن کرچک: آخرین راه حل درمان خانگی یبوست با کمک طب سنتی، استفاده از روغن کرچک است. به این منظور یک قاشق چایخوری روغن کرچک را بعد از غذا بخورید.استفاده از روغن کرچک، بهتر است در خط آخر درمان یبوست مصرف شود.

درمان ریزش مو با استفاده از طب سنتی

درمان ریزش مو با استفاده از طب سنتی امروزه مورد توجه بسیاری از افراد قرار گرفته است. برای درمان ریزش مو می‌بایست مواد غذایی مفید و مناسب مصرف نمود تا به مو‌ها و ریشه‌های آن مواد مغذی کافی برسد. معمولاً کسانی که دچار بیماری می‌شوند، به علت اختلال در تغذیه، دچار ریزش مو (Hair loss) می‌شوند.

درمان ریزش مو با استفاده از طب سنتی، ریزش مو و ارتباط آن با تغذیه

دلایل ریزش مو چیست؟

  1. یکی از دلایل ریزش مو، مشکلات گوارشی و یبوست است که درمان آن مصرف خاکشیر، روغن زیتون و پرهیز از مصرف چای و سرخ کردنی‌هاست.
  2. کم خونی می‌تواند یکی از دلایل ریزش مو باشد.
  3.  مصرف داروهای اعصاب و هورمونی نیز ریزش مو را افزایش می‌دهند. اگر دلیل ریزش مو ریشه روانی و عصبی دارد مصرف گل‌گاوزبان، جوشانده به لیمو و شربت بادام توصیه می‌شود.
  4. عامل ارثی نیز باعث ریزش مو می‌شود.
  5.  دلیل دیگر ریزش مو استفاده از مواد شیمیایی مثل شامپو و صابون است که به جای آن گل سرشور و صابون زیتون توصیه می‌شود.
  6. دلیل ششم ریزش مو می‌تواند خوردن غذاهای مانده و فاسد باشد.

دلایل ریزش مو، درمان ریزش شدید مو


موثرترین روش های درمانی ریزش مو به وسیله طب سنتی

  • در طب مدرن تعداد داروهای موضعی که می‌توانند به رشد مو کمک کند یا جلوی ریزش آن را بگیرند، بسیار کم است. اما در طب سنتی درمان‌های نسبتا مناسبی هم برای پیشگیری از ریزش مو و هم افزایش روند رویش مو وجود دارد. البته این درمان‌ها زمان‌بر هستند و این اتفاق فقط در طب سنتی ایرانی نمی‌افتد و در تمام ‌مکاتب علمی ‌پوست، ریزش مو با دشواری درمان می‌شود و باید این مساله را درنظرگرفت.

  • در طب سنتی درمان‌ ریزش مو به 2 گروه تقسیم می‌شود؛ درمان‌های موضعی و درمان‌های خوراکی. آنچه امروزه بیشتر به کار می‌رود، درمان‌های موضعی است. از نظر طب سنتی، روند تولید مو به مسایل درونی بستگی دارد و لازم است فرد، مزاج معتدل و سالمی‌ داشته باشد تا رویش مویش سالم و درست انجام شود. در کسانی که به دلایل مختلف دچار اختلال مزاج هستند، ریزش مو دیده می‌شود. برای این گروه درمان‌های موضعی کافی نیست و لازم است با درمان‌های خوراکی، ابتدا مزاج اصلاح شود.

درمان ریزش مو، کاربرد طب سنتی در درمان ریزش مو

  •  مصرف جوانه گندم، سبوس برنج و نخودفرنگی نیز در تقویت مو موثر است و همچنین گفته می‌شود که یکی از علل ریزش مو علاوه بر کمبود ویتامینB، کمبود گوگرد در بدن است. این ماده معدنی در پیاز نرگس، پیاز عنصل و همچنین در انواع سبزی‌ها مثل تره، سیر و موسیر به وفور یافت می‌شود.

  •  برای پیشگیری از ریزش مو اصطلاحا از مواد قابض استفاده می‌شود و حنا، مورد و سدر در اصطلاح عام ریشه را سفت می‌کنند. نکته جالب اینکه هر 3 گیاه آثار ضدقارچ، ضدباکتری و ضدالتهابی هم دارند. افرادی که دچار ریزش مو می‌شوند، معمولا پوست ملتهبی دارند و بثورات پوستی و چربی در سطح پوست سر آنها مشهود است. این 3 گیاه چربی و التهاب را کاهش می‌دهند و از ریزش مو جلوگیری می‌کنند. 


درمان ریزش مو با استفاده از گیاهی، تاثیر کم خونی بر ریزش مو

  • برخی گیاهان به افزایش خون‌رسانی موضعی کمک می‌کنند که معروف‌ترین آنها گیاه رزماری است و فرآورده‌های آن به‌راحتی در دسترس می‌باشد. تمام گیاهانی که جریان خون موضعی را تقویت می‌کنند، نه‌تنها در پیشگیری از ریزش مو، بلکه در رشد مجدد آن نیز موثرند. رزماری آثار ضدالتهابی هم دارد و می‌تواند بیماری‌های التهابی پوست سر را بهبود دهد.

  • برخی از ترکیب‌های بابونه و آویشن نیز خواص مشابه رزماری دارند و از فرآورده‌های آنها برای بهبود اگزما و درماتیت استفاده می‌شود. آویشن نیز در عین حال که جریان خون موضعی را تقویت می‌کند، آثار ضدباکتری و ضدقارچ دارد و می‌تواند هم در پیشگیری از ریزش مو و هم تقویت رویش آن موثر باشد.

  •  از جمله داروها و تونیک‌ها یا تقویت‌کننده‌های گیاهی دیگر می‌توان به گیاه نخل مرداب اشاره کرد. این گیاه درگذشته به شکل خوراکی برای درمان بزرگی خوش‌خیم پروستات استفاده می‌شد اما هم‌اکنون مصرف موضعی آن به دلیل تاثیری که بر هورمون‌های جنسی مردانه دارد و می‌تواند الگوی ریزش موی مردانه را کاهش دهد، برای درمان ریزش مو به کار می‌رود.

  •  سبزی‌هایی مانند تره، سیر و موسیر برای تقویت مو مفید است. برای درمان ریزش موی سر باید کاری کرد تا جریان خون در زیر پوست سر تحریک شود. همچنین می‌توان علاوه بر استفاده از انواع پیاز خوراکی و سبزی‌ها، موها را با ماست شست‌وشو داد چون آب ماست از ریزش مو جلوگیری می‌کند.

  • مصرف جوانه گندم، سبوس برنج و نخودفرنگی نیز در تقویت مو موثر است و همچنین گفته می‌شود که یکی از علل ریزش مو علاوه بر کمبود ویتامینB، کمبود گوگرد در بدن است. این ماده معدنی در پیاز نرگس، پیاز عنصل و همچنین در انواع سبزی‌ها مثل تره، سیر و موسیر به وفور یافت می‌شود.

  •  برای به جریان‌انداختن خون در سر می‌توان موها را ماساژ داد. به شرطی که صابون و شامپو قلیایی نباشد. مقدار کمی سیر را نیز می‌توان رنده کرد و بعد به آن مقداری عسل اضافه و مخلوط کرد و بر سر مالید.


رفع ریزش مو، راز داشتن موهای پرپشت

نکته:

دقت داشته باشید که قرار دادن سیر و پیاز رنده یا ورقه شده روی پوست گرچه خون‌رسانی را تقویت می‌کند و خواص ضدالتهابی دارد، اما در برخی افراد باعث بروز تاول‌های شدید پوستی و حساسیت‌های شدید می‌شود و استفاده از آن ها برای این افراد، مناسب نیست.


منبع: مجله اینترنتی ستاره