این روزها همه به دنبال داشتن زندگی بهتر و افزایش کیفیت آن هستند. شاید بتوان گفت اولین شرط برای تحقق این خواسته، داشتن بدن سالم است. از طرفی برای داشتن بدن سالم باید حواسمان به چیزهایی که میخوریم باشد. باید یک سری مواد غذایی ضروری را حتما مصرف کنیم و در مقابل مصرف مواد غذایی کمارزش را به حداقل برسانیم. بهعبارتی باید تغذیهمان را اصلاح کنیم و رژیم غذایی فعلیمان را به یک رژیم غذایی سالم و متعادل تغییر بدهیم. در این مقاله قصد داریم در همین زمینه به شما کمک کنیم. پس اگر به بدن و کیفیت زندگی خود اهمیت میدهید، ادامهی این مقاله را هم بخوانید.
رژیم غذایی سالم، رژیمی است که حاوی مواد مغذی لازم برای درست کار کردن بدن است. برای داشتن تغذیهی مناسب، باید بیشتر کالری روزانهی خود را از مواد زیر دریافت کنید:
میزان کالری یک غذا به معنی میزان انرژی ذخیره شده در آن است. بدن شما از کالری برای راه رفتن، فکر کردن، نفس کشیدن و کارهای دیگر استفاده میکند. هرکس برای حفظ وزن خود، نیاز دارد که روزانه حدودا ۲۰۰۰ کالری دریافت کند.
البته میزان دقیق کالری مورد نیاز هرکس به سن، جنسیت و فعالیت بدنی بستگی دارد. معمولا مردان نسبت به زنان، و کسانی که ورزش میکنند هم نسبت به بقیه به کالری بیشتری نیاز دارند.
میزان کالری مصرفی از اهمیت زیادی برخوردار است. باید مصرف مواد «بی کالری» یا موادی که ارزش غذایی کمی دارند (مثل قندها و چربیهای جامد) را به حداقل رساند.
اندامها و بافتهای بدن برای درست کار کردن نیاز به تغذیه مناسب دارند. در غیر اینصورت بدن بیشتر مستعد بیماری، عفونت، خستگی و عملکرد ضعیف میشود. بچههایی که سوءِتغذیه و رژیم غذایی ناسالم دارند مشکلات رشدی و عملکرد تحصیلی ضعیفی دارند. از اثرات دیگر رژیم غذایی ناسالم میتوان به دیابت، چاقی،بیماریهای قلبی و سرطان اشاره کرد.
هستهی رژیم غذایی مناسب را موادی تشکیل میدهند که قند و چربی کمی دارند، ولی سرشار از ویتامین، مواد معدنی و مواد مغذی دیگرند. گروههای غذایی زیر از بخشهای ضروری یک رژیم غذایی سالم هستند.
میوهها علاوه بر اینکه فایده زیادی برای بدن دارند، جزو تنقلات خوشمزه هم هستند. سعی کنید همیشه میوههای فصل را بخورید؛ چون تازهاند و فایده بیشتری دارند.
سبزیجات منبع اصلی ویتامین و مواد معدنی هستند. بهطور کلی میتوان گفت سبزیجاتی که برگ تیره دارند (مثل اسفناج، کلم پیچ، لوبیا سبز، کلم بروکلی، کولارد سبز و برگ چغندر) مغذیتر هستند و در هر وعدهی غذایی میتوانید از آنها استفاده کنید.
امروزه آرد سفید بیشتر از فراوردههای هر غلات دیگری مورد استفاده است. متأسفانه آرد سفیدِ تصفیه شده ارزش غذایی زیادی ندارد، چون طی فرایند تصفیهسازی پوست دانهها جدا میشود؛ و این در حالی است که این قسمت بیشترین ارزش غذایی را دارد. بنابراین بهتر است بهجای آرد سفید از غلات سبوسدار استفاده کنید.
گوشت و لوبیا منبع اصلی پروتئین هستند. پروتئین مادهای ضروری برای رشد مغز و عضلات است. از گزینههای خوب برای دریافت پروتئین میتوان به گوشتهای کمچربی مثل مرغ و ماهی اشاره کرد. برای کم کردن میزان چربی و کلسترول گوشت، میتوانید پوست و چربیهای آن را جدا کنید. سلامت و تغذیهی حیوانات روی سلامت گوشتشان تأثیر میگذارد، بنابراین سعی کنید گوشت حیوانات علفخواری را مصرف کنید که از سلامت تغذیهشان مطمئن هستید.
از منابع دیگر پروتئین میتوان به فیبر، عدس، لوبیا، نخود فرنگی، بادام، دانههای آفتابگردان و گردو اشاره کرد. محصولات مبتنی بر سویا هم منابع خوبی برای پروتئین و جایگزینهای سالمی برای گوشت هستند.
محصولات لبنی حاوی کلسیم، ویتامین D و مواد مغذی و حیاتی دیگری هستند. البته این محصولات چربی زیادی هم دارند. بنابراین بهتر است از تکههای کوچک پنیر پرچرب، ماست و شیرهای کمچرب یا بدون چربی استفاده کرد. محصولات حاوی شیر گیاهی، مثل موادی که از سویا، تخم کتان و بادام تهیه شدند هم جایگزینی عالی برای محصولات لبنی گاوی هستند.
روغن باید به میزان کمی مصرف شود و بهتر است چربی و قند کمی داشته باشد. میتوانید به جای روغنهای گیاهی چرب، از جایگزینهایی مثل روغن زیتون استفاده کنید. بهتر است غذاهای سرخکردنی کمتر مصرف کنید چون فاقد ارزش غذایی و جزو غذاهای «کالری خالی» هستند.
مواردی که در بالا گفته شد، باید در رژیم غذایی گنجانده شوند. ولی برای داشتن رژیم غذایی سالم و وزن متعادل و مناسب، باید علاوه بر مصرف این مواد، مصرف مواد خاص دیگری را به حداقل برسانید. این مواد شامل الکل، غلات تصفیهشده، چربیهای جامد، چربیهای اشباع، چربیهای ترانس، نمک و قند میشوند.
نکتهی آخر اینکه، بهتر است سؤالات خود را در زمینهی تغییر رژیم غذایی یا تغییر وزن با یک متخصص تغذیه در میان بگذارید.
منبع: سایت چطور
در هنگام یبوست حرکات رودهای کم، نامنظم و به سختی انجام میگیرد و در نتیجه روده از مواد زائدی که در نتیجه عمل هضم ایجاد میشوند، تخلیه نمیگردد. یبوست سرچشمه بسیاری از امراض است و بسته به میزان شدت آن به سه نوع یبوست خفیف، شدید و مزمن تقسیم میشود. در یبوست خفیف اجابت مزاج هر دو تا سه روز یکبار انجام میگردد و زمانی که اجابت مزاج با فاصله بیش از سه روز باشد به آن یبوست شدید گفته میشود و در نوع یبوست مزمن، فرد مبتلا چندین سال درگیر موضوع بوده و سابقه یبوست در این فرد زیاد است و با کوچکترین تغییر حالتی از یبوست خفیف به شدید تبدیل میشود. برای همه انواع یبوست در طب سنتی درمانهایی ارائه شده است. برای آشنایی با راههای درمان خانگی یبوست در طب سنتی با ما همراه باشید.
برخی از مهمترین نشانهها و علایم ابتلا به یبوست عبارتند از:
یبوست اغلب مواقع به علت به موقع دستشویی نرفتن ایجاد میشود. در نوزادان نیز یبوست از شیر خشک ناشی میشود و یا مادر یبوست دارد و به بچه منتقل میشود. برخی عوامل دیگر نیز در بروز یبوست نقش درند که موارد زیر را شامل میگردد:
راهکارهای زیر برای درمان یبوست توصیه میشود:
اولین راه درمان خانگی یبوست نوشیدن یک لیوان آب گرم به همراه چند قطره آبلیموی تازه در اول صبح است. بعد از آن مدتی راه بروید. این آب حرکات دودی روده را تنظیم کرده و دستگاه گوارش را به حرکت می اندازد.
مقدار زیادی سالاد و سبزیجات به رنگ سبز بخورید. فیبر موجود در میوه و سبزی برای درمان یبوست بسیار مفید است. سیب، موز رسیده، خربزه، پرتقال، انبه رسیده، انگور و گلابی میوه هایی هستند که دارای اثرات اشکار ملینی بوده و به درمان خانگی یبوست کمک میکنند. خوردن این میوهها به طور منظم شخص را از عملکرد نرم رودهها مطمئن میسازد.
از دیگر راههای درمان یبوست خوردن یک لیوان کامل آب با یک قاشق عسل قبل از خواب است.
برای رفع یبوست یک قاشق چایخوری رازیانه را بو داده و با یک لیوان آب در هنگام خواب خورده شود. رازیانه بو داده به عنوان یک ملین خفیف عمل میکند.
انجیر خشک و بادام نیز برای درمان خانگی یبوست مزمن موثر است. به این منظور 2 تا 3 عدد انجیر خشک را با 2 تا 3 عدد بادام چند ساعت خیس کنید. سپس هسته انجیر را در آورده، پوست بادامها را نیز جدا کنید. آنا را با هم بکوبید و دو بار در روز همراه با عسل بخورید.
سبوس برنج و سبوس سایر غلات محتوی فیبر فراوان هستند و به عنوان یک درمان ساده و بی ضرر یبوستهایی که علت مشخصی ندارند مطرح میباشند.